Locatie

Sat Chilia Veche, comuna Chilia Veche, Judet Tulcea

Cititi despre Delta Dunarii

Chilia Veche

 • Comuna Chilia Veche este situata in partea de nord a judetului Tulcea si la extremitatea nordica a Deltei Dunarii, pe dreapta grindului Chilia. Accesul in comuna poate fi:

  • acces naval, 60 km de Tulcea;
  • acces terestru, 50 km de Tulcea
 • Satele componente ale comunei sunt:
  • Chilia Veche, resedinta de comuna
  • Tatanir, situat la 20 km fata de resedinta de comuna
  • Cislita, situat la 4 km fata de resedinta de comuna
  • Ostrovu Tataru, situat la 2 km fata de resedinta de comuna

Clima si fenomenele naturale specifice zonei:

 • Clima în Delta Dunării(zona Chilia Veche) este mai moderată, cu variaţii de temperatură mai mici, cu un număr redus al zilelor de iarnă ca şi al celor tropicale, care se cifrează la numai un sfert din cele înregistrate în Câmpia Bărăganului. Presiunea atmosferică oscilează în jurul a 760 mm cu o variaţie medie anuală de numai 6 mm. Cu toate acestea ca şi la împletirea elementelor morfo-hidrografice de natură diferită, Delta Dunarii se înscrie şi sub raport climatologic ca o zonă a marilor contraste, reflectate fie prin frecvenţa fenomenelor, fie prin intensitatea lor.
 • Vânturile constituie elementul climatologic dominant şi cu cât se merge spre gurile fluviului Dunărea se înregistrează o intensitate a acestora. Statistica înregistrează la Tulcea circa 95 zile de calm pe an, în timp ce la Sulina numărul acestora este de numai 31. În general domină vânturile dinspre nord, frecvente toamna şi mai ales în timpul iernii, când intensitatea lor urca la valori medii de peste 20 m/s, transformându-se adesea în furtuni. Asemenea frecvenţe şi intensităţi există şi primăvara mai ales în luna aprilie când se produc schimbări ale vânturilor de est cu cele de vest,tot aşa de puternice, secetoase, care usucă pământul şi produc nori de praf. Vara, pe litoral, se produc brizele mării, iar in interiorul Deltei vânturile devin din ce în ce mai moderate, ajungându-se ca in lunile august şi septembrie ele să se oprească pe perioade mai mari.
 • În ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile se constată o moderaţie, Delta Dunării fiind înconjurată de izoterme cu valoare termică de 11°C. Iernile încep de obicei destul de târziu şi sunt relativ călduroase. Ele se fac simţite din a doua jumătate a lunii decembrie şi durează până către sfârşitul lunii februarie. În tot acest interval se produc în general trei perioade de frig care persistă de fiecare dată în jur de 5-10 zile. Atunci atmosfera este uscată,iar temperaturile înregistrează valori medii de -10°C,coborând însă şi sub -25° C.Prima perioadă de frig se produce la începutul iernii,iar a doua cea mai puternică,se manifestă în a doua decadă a lunii ianuarie,când, la un ciclu de 8-10 ani,se formează pod de gheaţă peste Dunăre.
 • Cu toate acestea,temperatura medie a lunii ianuarie înregistrează -1°C. Al treilea val de frig se produce de obicei în a doua jumătate a lunii februarie. Zăpada cade rar şi se aşterne în strat subţire, iar vânturile o spulberă din loc în loc şi se topeşte repede. Primăvara vine mai târziu cu două şi chiar cu trei săptămâni faţă de Câmpia Bărăganului. În luna martie, în Deltă se produc ceaţă, nebulozitate crescută, burniţă, au loc scăderi bruşte de temperatură, chiar până la -10°C. Daca în luna aprilie se mai înregistrează încă temperaturi scăzute, se întâmplă adesea ca acestea să se schimbe brusc, crescând; atunci primăvara vine într-o singură zi, iar°cu 10°C  şi chiar cu 15°C temperatura înregistrează o creştere continuă, căci luna mai este considerată de obicei începutul verii. În acest anotimp călduros temperatura este în general moderată, precipitaţiile descresc până la instaurarea unor perioade de secetă chiar, iar vânturile se răresc ca frecvenţă şi scad ca intensitate făcând excepţie doar briza mării. Câteodată şi pe timp scurt se produc şi vara furtuni care ridică nori de praf şi nisip de pe grindurile Deltei. Ploile sunt mai frecvente în luna iunie.
 • În Delta Dunarii, şi mai ales în zona de vărsare a apelor fluviului începând din iulie şi până la sfârşitul lunii septembrie vara ne este cunoscută ca fiind cel mai frumos anotimp din ţară.Toamnele se instaurează încet şi în prima parte sunt uscate. De la 10-15 noiembrie timpul devine răcoros, cu ploi şi ceaţă.
 •  Precipitaţiile au un caracter continental şi sunt în general reduse până la 400 mm pe an.La aceste precipitaţii care ajung de obicei pe sol încălzit, ceea ce determină o evaporare rapidă, se adaugă şi perioade prelungite de secetă. În contrast cu acest aspect se înregistrează şi ploi foarte mari a căror cantitate de apă depăşeşte 100 mm în 24 ore.